Rennyo
 

 

    Zen på distans 
   vid Northern Lights Zenträning
 
 
 
 
 

Zen är en universellt giltig form av uppmärksamhet och medkänsla som inte är förbehållen kinesisk eller japansk tradition. Zen byggd på zazen gör en människa fri och energisk.
 
  Kan man lära sig zen på distans? Ja - och då når vi samma nära och intima uppmärksamhet på alla ting i universum! Det finns egentligen ingen distans, allt är här just nu.
 
  Vill du veta mer? Kontakt: humlebo@msn.com
 
  Det finns numera många buddhistiska organisationer i Europa och Nordamerika som lär ut zen under kontrollerade former. Men de flesta centra för zenträning har en feodal och hierarkisk struktur även om det ser demokratiskt och trevligt ut på ytan. Därför trivs många intresserade inte med de organisationer som erbjuder vägledning.
 
  Dessutom är det ofta som William Johnston skriver: "To look for recognition and praise, to search for success, to glory in achievement - these are very natural human tendencies. But they are the great snare in the things of the spirit. And here is the temptation which besets the zen meditation movement which has spread throughout the world today. So much of this meditation movement is geared to achievement of all kinds - to the development of human potential, to attainment of enlightenment or illumination....." (Christian Zen, s 133)
 
  Jag har hjälpt många unga och äldre som inte haft möjligheten att finna något lämpligt center för sin träning eller som mått dåligt av hierarkin i de flesta traditioner. Det finns ingen zen-tradition ! Det är en illusion att någon vet mer än någon annan i zen. Det finns ingen enda upplyst person. Livet är större än så. Eller för att tala med den kinesiske zenläraren Ju-ching (1163-1228): "När man utövar zen tänker man inte på några zenmästare!"
 
  Mina lärare har varit mina vänner; både kineser, koreaner, japaner och västerlänningar, den senaste i raden hette Robert Aitken, på vars sangha i Honolulu jag bodde och mediterade under ca tre månader. Han blev en mycket god vän, en poet under ytan och blygsam i umgänget. Han föreslog namnet Northern Lights Zen åt mina grupper i meditation i Sverige och min stil för vägledning, oberoende av Diamond Sangha. Vi översatte tillsammans hans text "Taking the Path of Zen" till svenska och han la till en ordlista med buddhistiska termer till grundtexten.Tack vare den hawaiianska miljön var det en trevlig vistelse men zens verkliga uppmärksamhet saknades i stort sett i denna heterogena sangha; istället fanns en något malplacerad fokusering på japanska mästare med olika versioner av s.k. koans, frågor och svar. Illusionen om att det finns en "transmission" var stark. Augusto Alcalde, en annan vän från Argentina, som vikarierade ibland för Aitken, hade en sympatisk informell inställning till "the koan curriculum" och vi hade många härliga skratt tillsammans. Den kinesiska chan-traditionen är betydligt mer poetisk. Det har inte samma ambition att "ha" eller "inse" som Johnston beskrev ovan. Upplysning är att inte längre behöva "inse" något men vara enkel istället. En annan lärare/vän jag haft sa alltid: "Se alltid till att du inte vet något!"
 
  Men det allra viktigaste har jag lärt av min farmor, som dagligen satt zazen på sitt vis, utan att veta, och hon lärde ut till alla som var lyhörda. Att se världens alla föremål och rörelser och händelser precis som de är, utan egna tillägg, är zens uppmärksamhet. Många konstnärer och poeter har upptäckt denna perception - något som små barn har alldeles gratis ! Zen är vägen till det barnet.
 
  Det märkliga med zen och uppmärksamhet är att ingen lärare kan visa vägen. Du måste gå den genom egen erfarenhet. Därför är rådgivning utan alla yttre band den bästa formen för ledning. Skriv till: humlebo@msn.com om du vill ha enkla klara råd utan några villkor på skola eller förståelse eller prestation. Jag kommenterar din träning och din inställning och du är fri att när som helst avbryta kontakten.
 
  Du kan vara distanstränande var som helst i världen. Till skillnad från att befinna sig på ett zencenter kan du när som helst ta kontakt och behöver inte vänta på dokusan (samtal med lärare) eller på en sesshin (intensivperiod). Alla som besökt en zencenter vet att man måste passa in i en mer eller mindre rigid "ordning" och man gör det till en helig sak att inordna sig. I zen på distans finns ingenting av detta - eftersom det inte nödvändigtvis leder till äkta uppmärksamhet.
 
  Du är fri att diskutera hur mycket du vill och fråga hur dumma frågor som helst ! Utan någon pålagd ordning.
 
  Du kan börja med zen på distans på vilket stadium som helst i din zenträning - du kan vara nybörjare eller avancerad. Även om du tränat många år kan detta vara ett sätt att åter igen erövra "nybörjarens sinne" och kanske ge nytt liv och inspiration åt ditt andliga liv. Är du nybörjare får du också en vägledning via tips om bra texter att börja med. Du kan också tillhöra vilken religiös tradition som helst. Som flera av mina lärare påpekade: du blir en bättre muslim, kristen eller jude genom zenträningen.
 
  Du får praktiska råd och förslag på litteratur - särskilt de väldigt stimulerande anekdotsamlingarna som finns i äldre kinesisk tradition (som senare förvandlats till formella frågor och svar). Att läsa dem samtidigt som man mediterar regelbundet ger en alldeles speciell charm och får filosofiska konsekvenser. För många är dessa anekdoter en visdomslitteratur värde att studera ingående. Att göra dessa anekdoter till ett stelt system av , frågor och svar, koans och bedömningar hör till en svunnen tid och en främmande hierarkisk kultur.
 
  Du behöver en epostadress. Det är kostnadsfritt och informellt. Från vän till vän ! Hör av dig om du känner dig intresserad !
 
 

Två bra böcker att börja med är Crazy Clouds av Besserman/Steger och Zen Mind Beginners Mind av S.Suzuki. Här är R. Aitkens bok Ta Zenvägen ! (Obs, en del typografiska problem) Här finner du en praktisk text av Charlotte Joko Beck Och här lite av mitt eget zen-prat med engelsktalande elever. Välkommen! //Staffan Humlebo i Sundsvall