T'ai Chi Huang Pei
Här är kort information om t'ai chi som en filosofi för vardagens rörelser.

1 Speciella rörelser
2 Att gå
3 Att stå
4 Att sitta
5 Att ligga
6 Filosofi
  
 

Dessa speciella rörelser lär man sig av läraren. Rörelserna är mycket gamla och skapade för att lära in den uppmärksamhet som är kärnan i t'ai chi. När rörelserna införlivats med en sinne och kroppsmedvetande uppfattar man Chi, en lätt och harmonisk energi. Chi är lika mycket tanke som rörelse, lika mycket vila som arbete.
 

När man går utan mål går man t'ai chi. Istället för att tänka på ett mål känner man kroppen gå. Uppmärksamheten kretsar kring bålen, rörelsens centrum. Detta kan med träning göras i vardagen, förutsatt att man inte tappar de vardagliga mål man har på arbetet, i hemmet, på ärenden osv. En kvällspromenad eller en vandring i skogen kan också fungera som t'ai chi. Då tänker man inte på något annat är rörelsen. En särskild situation som är idealisk för t'ai chi är trappor eller stairmaster på gymet. Här kan vi särskilt tydligt känna rörelsecentrum i bäckenet och det är en mycket god övning att gå i trappor just för att känna sig fram i detta sätt att röra sig. Skridskoåkning och skidåkning med skridskostil har inte samma effektivitet men är också lämpliga träningsformer.
 
 
 

Att stå med fötterna något isär och uppmärksamheten vilande i centrum är något som ofta och med viss lätthet kan tränas i vardagen. Särskilt i köer och vid monotont arbete vid en bänk eller liknande.
 
 

Att sitta är den svåraste övningen eftersom vi i regel tänker och pratar och äter när vi anligen sitter. Den som lärt sig meditera har det lättare men det gäller då att inte gå in i den meditation man lärt sig utan endast vara uppmärksam på bålen och centrum för sittandet. Det går bra att sitta på en väldoserad stol, sitta på huk, sitta i meditationsställning, sitta å en pall, en trädstam i skogen, en sten vid havet. Huvudsaken är den mentala inställningen under sittandet.
 

Att ligga t'ai chi innebär att inta en ställning som är bekväm och som underlättar uppmärksamhet på rörelsecentrum i buken. Trots att vi ligger stilla är denna uppmärksamhet det centrala. Det går utmärkt att ligga för insomning i denna ställning men den är också bra för en stunds vila mitt på dagen.
 
 


              Epost: humlebo@iname.com